Неділя, Травень 25, 2025

пʼятниця, 16 грудня 2016 р.

Твір з англійської:Ukrainian Food/Українська їжа

Ukraine is the second largest country in Europe. Being situated between Russia and Poland, it is known for its rich soil and favorable climate. Ukrainians like to cook and eat tasty, homemade food. From old times they grew barley, rye and wheat. They also herded cattle, pigs and sheep. It is well reflected in national cuisine and traditions. For example, bread and wheat products are very important for local people. On special occasions people cook korovai, paska or kalach. Korovai is usually served at weddings. Kalach is similar to korovai but is baked for Christmas. Its three strands represent the Holy Trinity. Paska is baked for Easter. Its main ingredients are milk, butter, eggs, sugar, flour and raisins. There are many delicious soups in Ukrainian cuisine, but perhaps the most famous of all is borscht – a cabbage soup with beets, carrots and other vegetables. Every cook has his own recipe of borscht. Main course is rather versatile. Ukrainians like treating their guests with varenyky – stuffed dumplings with mashed potato, cheese or cherries, depending on one’s taste. Every Ukrainian house can offer you salo. This delicious food consisting of cured slabs of fatback has become really popular, so nobody leaves Ukraine without trying it. For the dessert you can try syrniki – fried quark pancakes served with jam, honey and sour cream. There are thousands of other nourishing and tasty dishes in Ukraine. Perhaps, cuisine is the first thing people notice, when visiting this country.

ПЕРЕКЛАД

Україна - друга за величиною країна в Європі. Розташувавшись між Росією і Польщею, вона славиться своєю багатою грунтом землею і сприятливим кліматом. Українці люблять готувати і їсти смачну, домашню їжу. З давніх часів вони вирощували ячмінь, жито і пшеницю. Вони також пасли рогату худобу, свиней і овець. Це непогано відбилося на національній кухні та традиції. Наприклад, хліб і продукти з пшениці дуже важливі для місцевих жителів. В особливих випадках люди готують коровай, паску або калач. Коровай зазвичай подається на весіллях. Калач схожий на коровай, але його печуть на Різдво. Три пасма на ньому представляють Святу Трійцю. Паску печуть на Великдень. Її основними компонентами є молоко, вершкове масло, яйця, цукор, борошно і родзинки. В українській кухні є безліч смачних супів, але, мабуть, найвідомішим з усіх є борщ - суп з капусти з буряком, морквою та іншими овочами. Кожен кухар має свій рецепт борщу. Основні страви досить різноманітні. Українці люблять пригощати своїх гостей варениками - галушки з картопляним пюре, сиром або вишнею, в залежності від смакових уподобань. Кожен український будинок може запропонувати вам сало. Це смачне блюдо з солоних шматків свинячого шпику стало дуже популярним, так що ніхто не їде з України, не скуштувавши його. На десерт можна спробувати сирники - смажені сирні млинці, які подають з варенням, медом і сметаною. В Україні є тисячі інших поживних і смачних страв. Можливо, кухня це перше, що люди помічають, відвідуючи цю країну. 
 
Copyright © 2025. Бібліотека школяра -
Загляньте сюди: Найкращі шкільні твори ·